Osobiste

Żywność wygodna

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

Ż↑ | Powrót


Żywność wygodna


 Convenience Food     (ang.)

Żywność o wysokim stopniu dyspozycyjności, zapewniające konsumentowi możliwość szybkiego przygotowania posiłku.
Są to produkty spożywcze otrzymywane w wyniku przetwarzania surowców z wykorzystaniem operacji zalecanych przez dobrą praktykę technologiczną (produkcyjną), które nadają wyrobom pożądaną trwałość i umożliwiają szybkie przygotowanie z nich - lub w połączeniu z innymi przetworzonymi składnikami - bezpiecznych posiłków.
W zależności od stopnia przetworzenia jest to żywność gotowa do:

  • obróbki wstępnej (ang. ready to process),
  • obróbki kulinarnej (ang. ready to kitchen),
  • obróbki termicznej (ang. ready to cook),
  • podgrzania (ang. ready to heat),
  • spożycia (ang. ready to eat) albo gotowa do podania (ang. ready to serv).

Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności wygodnej można uzyskać stosując nowoczesne technologie utrwalania produktów spożywczych tj.:

  • technologię "płotków",
  • technologię "cook-chill",
  • technologię "cook-freeze",
  • technologię "sous-vide".

(zobacz:  Technologia "cook-chill", Technologia "cook-freeze", Technologia "płotków"/przeszkód, Technologia "sous-vide", Utrwalanie żywności)