Osobiste

Klasyfikacja substancji dodatkowych

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

K↑ | Powrót

Klasyfikacja substancji dodatkowych


 Clasification of Food Additives     (ang.)

Obowiązujący obecnie w kraju podział substancji dodatkowych dozwolonych (według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania, Dz.U. z 2003 nr 87 poz. 805) obejmuje:

  • Barwniki;
  • Substancje słodzące;
  • Substancje konserwujące;
  • Przeciwutleniacze:
    • Kwasy;
    • Regulatory kwasowości;
  • Stabilizatory;
  • Emulgatory i sole emulgujące;
  • Zagęstniki;
  • Substancje żelujące;
  • Substancje wzmacniające smak i zapach;
  • Skrobie modyfikowane;
  • Substancje wypełniające;
  • Substancje wiążące (teksturotwórcze);
  • Substancje utrzymujące wilgotność;
  • Substancje spulchniające (zwiększające objętość);
  • Substancje do stosowania na powierzchnię (substancje glazurujące);
  • Substancje przeciwzbrylające;
  • Nośniki są to substancje użyte do rozpuszczania, rozcieńczania, dyspergowania lub innego fizycznego modyfikowania dozwolonych substancji dodatkowych do żywności, bez zmiany ich funkcji technologicznej (i które same nie wywołują działania technologicznego), w celu ułatwienia posługiwania się nimi, zastosowania lub użytkowania;
  • Gazy do pakowania są to gazy inne niż powietrze, wprowadzone do opakowania przed, w czasie lub po umieszczeniu środka spożywczego w tym opakowaniu;
  • Gazy nośne (gazowe środki wypierające) są to gazy inne niż powietrze, które ułatwiają wypchnięcie środka spożywczego z pojemnika lub powodują uzyskanie odpowiedniej konsystencji środka spożywczego;
  • Substancje pianotwórcze;
  • Substancje przeciwpianotwórcze;
  • Sekwestranty są to substancje, które tworzą związki chemiczne z jonami metali.