Klasyfikacja substancji dodatkowych
Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności
Klasyfikacja substancji dodatkowych
Clasification of Food Additives (ang.)
Obowiązujący obecnie w kraju podział substancji dodatkowych dozwolonych (według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 marca 2003 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i warunków ich stosowania, Dz.U. z 2003 nr 87 poz. 805) obejmuje:
- Barwniki;
- Substancje słodzące;
- Substancje konserwujące;
- Przeciwutleniacze:
- Kwasy;
- Regulatory kwasowości;
- Stabilizatory;
- Emulgatory i sole emulgujące;
- Zagęstniki;
- Substancje żelujące;
- Substancje wzmacniające smak i zapach;
- Skrobie modyfikowane;
- Substancje wypełniające;
- Substancje wiążące (teksturotwórcze);
- Substancje utrzymujące wilgotność;
- Substancje spulchniające (zwiększające objętość);
- Substancje do stosowania na powierzchnię (substancje glazurujące);
- Substancje przeciwzbrylające;
- Nośniki są to substancje użyte do rozpuszczania, rozcieńczania, dyspergowania lub innego fizycznego modyfikowania dozwolonych substancji dodatkowych do żywności, bez zmiany ich funkcji technologicznej (i które same nie wywołują działania technologicznego), w celu ułatwienia posługiwania się nimi, zastosowania lub użytkowania;
- Gazy do pakowania są to gazy inne niż powietrze, wprowadzone do opakowania przed, w czasie lub po umieszczeniu środka spożywczego w tym opakowaniu;
- Gazy nośne (gazowe środki wypierające) są to gazy inne niż powietrze, które ułatwiają wypchnięcie środka spożywczego z pojemnika lub powodują uzyskanie odpowiedniej konsystencji środka spożywczego;
- Substancje pianotwórcze;
- Substancje przeciwpianotwórcze;
- Sekwestranty są to substancje, które tworzą związki chemiczne z jonami metali.