Osobiste

Konserwant

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

K↑ | Powrót

Konserwant / Substancja konserwująca


 Preservative     (ang.)

Substancje konserwujące to związki chemiczne dodawane do żywności w celu przedłużenia jej przydatności do spożycia.Do tych substancji zaliczamy np. kwasy spożywcze: octowy, mlekowy, cytrynowy, jabłkowy lub winowy. Głównym czynnikiem konserwującym w przypadku tych związków jest działanie jonów wodorowych wytworzonych podczas umiarkowanej dysocjacji kwasów organicznych w czystej wodzie. Substancje te są dodawane do żywności w ilości od 0,3% do ok. 3%.

Do chemicznych środków konserwujących zalicza się takie związki, które wywołują skuteczne utrwalenie żywności już przy stężeniu 0,1-0,2%, a niekiedy jeszcze niższych. Z tego względu konserwowanie za pomocą cukru, soli kuchennej, etanolu czy kwasów organicznych nie jest zaliczane do metod chemicznych.

Chemiczne substancje konserwujące to m.in.:
  • bezwodnik kwasu siarkawego i sole tego kwasu,
  • kwas benzoesowy i jego sól sodowa,
  • estry kwasu p-hydroksybenzoesowego (parabeny),
  • kwas mrówkowy i jego sole — wapniowa i sodowa,
  • kwas sorbowy i jego sole — potasowa, wapniowa i sodowa,
  • kwas propionowy i jego sole,
  • azotany (sodu, potasu),
  • azotyn sodu,
  • nizyna (antybiotyk),
  • i inne.