Prognozowanie mikrobiologiczne
Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności
Prognozowanie mikrobiologiczne / Mikrobiologia prognostyczna
Predictive Microbiology (ang.)
Mikrobiologia prognostyczna to subdyscyplina mikrobiologii żywności zajmująca się opracowywaniem modeli matematycznych reakcji drobnoustrojów na określone warunki środowiskowe oraz weryfikację ich zastosowania do przewidywania wzrostu, przeżywalności i inaktywacji mikroorganizmów w żywności.
Zastosowanie technik modelowania jest dla mikrobiologów szansą, pozwalającą im na szybkie określenie reakcji mikroorganizmów na zmieniające się warunki w żywności. Wśród możliwości zastosowania mikrobiologicznych modeli prognostycznych należy wymienić:
- przewidywanie okresu przydatności do spożycia,
- prognozowanie bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów przy zmianie składu lub technologii produkcji,
- obiektywna ocena konsekwencji ewentualnych niezgodności w procesie produkcyjnym i przechowywaniu żywności,
- tworzenie baz dla opracowywania przewodników, norm, kryteriów,
- wyznaczanie limitów krytycznych parametrów w krytycznych punkach kontrolnych w systemie HACCP,
- narzędzie edukacyjne dla pracowników przemysłu i handlu.