Szybkie metody określania liczby drobnoustrojów
Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności
Szybkie metody określania liczby drobnoustrojów
Rapid Microbiological Metods (ang.)
Obejmują procedury, które pozwalają uzyskać wynik już po 2 lub 3 godzinach. W tej grupie metod wyróżnia się metody biochemiczne i biofizyczne.
W metodach biochemicznych liczbę drobnoustrojów szacuje się na podstawie oznaczeń:
- aktywności enzymów, m.in. dehydrogenaz, katalazy, β-D-glukuronidazy stosowanej do określenia miana lub liczby bakterii Escherichia coli,
- produktów katabolizmu, jak np. amoniaku, kwasów czy dwutlenku węgla,
- ilości metabolitów, np. ATP, kwasu pirogronowego, endotoksyn,
- zawartości specyficznych składników komórkowych (chityny, ergosterolu), informujących o infekcji grzybami pleśniowymi.
W metodach biofizycznych określa się liczbę drobnoustrojów w oparciu o procedury pomiaru zmiany impedancji i konduktancji, metody radiometryczne, kalorymetria oraz cytometria przepływowa.