Osobiste

Bakteria saprofityczna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

(Utworzono nową stronę "<p><div align=center></p> <p>==Bakteria saprofityczna==</p> <p></div></p> <p><br></p> <p><b>Saprophytic / Putrefactive Bacteria</b>&am...")
 
Linia 1: Linia 1:
<p>&lt;div&nbsp;align=center&gt;</p>
 
<p>==Bakteria saprofityczna==</p>
 
<p>&lt;/div&gt;</p>
 
<p>&lt;br&gt;</p>
 
<p>&lt;b&gt;Saprophytic / Putrefactive Bacteria&lt;/b&gt;&amp;nbsp; &amp;nbsp; &amp;nbsp;&lt;i&gt;(ang.)&lt;/i&gt;</p>
 
<p>&lt;p&gt;Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotw&oacute;rczych drobnoustroj&oacute;w występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 kom&oacute;rek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.</p>
 
 
<p>&nbsp;</p>
 
<p>&nbsp;</p>
<p>&lt;/p&gt;</p>
+
<p style="text-align: center;">==Bakteria saprofityczna==</p>
 +
<p>'''Saprophytic / Putrefactive Bacteria'''&nbsp;&nbsp; <em>(ang.)</em></p>
 +
<p>Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotw&oacute;rczych drobnoustroj&oacute;w występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 kom&oacute;rek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.</p>
 +
<p>&nbsp;</p>
 +
<p>&nbsp;</p>

Wersja z 13:39, 4 maj 2015

 

==Bakteria saprofityczna==

Saprophytic / Putrefactive Bacteria   (ang.)

Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotwórczych drobnoustrojów występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 komórek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.