Bakteria saprofityczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności
(Utworzono nową stronę "<p><div align=center></p> <p>==Bakteria saprofityczna==</p> <p></div></p> <p><br></p> <p><b>Saprophytic / Putrefactive Bacteria</b>&am...") |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
<p> </p> | <p> </p> | ||
− | <p>& | + | <p style="text-align: center;">==Bakteria saprofityczna==</p> |
+ | <p>'''Saprophytic / Putrefactive Bacteria''' <em>(ang.)</em></p> | ||
+ | <p>Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotwórczych drobnoustrojów występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 komórek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.</p> | ||
+ | <p> </p> | ||
+ | <p> </p> |
Wersja z 13:39, 4 maj 2015
==Bakteria saprofityczna==
Saprophytic / Putrefactive Bacteria (ang.)
Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotwórczych drobnoustrojów występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 komórek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.