Bakteria saprofityczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności
m (Zabezpieczył(a) „Bakteria saprofityczna” ([edytowanie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze) [przenoszenie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze))) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | <p style="text-align: right;">[[Strona | + | <p style="text-align: right;">[[B | B↑]] | [[Strona główna | Powrót]]</p> |
<div align=center> | <div align=center> | ||
==Bakteria saprofityczna== | ==Bakteria saprofityczna== |
Wersja z 16:33, 22 maj 2015
Bakteria saprofityczna
Saprophytic / Putrefactive Bacteria (ang.)
Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotwórczych drobnoustrojów występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 komórek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.