Osobiste

Bakteria saprofityczna: Różnice pomiędzy wersjami

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

m (Zabezpieczył(a) „Bakteria saprofityczna” ([edytowanie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze) [przenoszenie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze)))
Linia 1: Linia 1:
<p style="text-align: right;">[[Strona główna | Powrót]]</p>
+
<p style="text-align: right;">[[B | B↑]] | [[Strona gł&oacute;wna | Powr&oacute;t]]</p>
 
<div align=center>
 
<div align=center>
 
==Bakteria saprofityczna==
 
==Bakteria saprofityczna==

Wersja z 16:33, 22 maj 2015

B↑ | Powrót

Bakteria saprofityczna


 Saprophytic / Putrefactive Bacteria   (ang.)

Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotwórczych drobnoustrojów występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 komórek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.