Bakteria saprofityczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności
(Utworzono nową stronę "<p><div align=center></p> <p>==Bakteria saprofityczna==</p> <p></div></p> <p><br></p> <p><b>Saprophytic / Putrefactive Bacteria</b>&am...") |
|||
(Nie pokazano 11 wersji utworzonych przez 3 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
− | < | + | {{B}} |
− | + | <div align=center> | |
− | < | + | ==Bakteria saprofityczna== |
− | < | + | </div> |
− | + | ||
− | <p> | + | <br> |
− | + | '''Saprophytic / Putrefactive Bacteria''' <em>(ang.)</em> | |
− | + | ||
+ | <p>Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotwórczych drobnoustrojów występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 komórek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.</p> |
Aktualna wersja na dzień 17:23, 22 maj 2015
Bakteria saprofityczna
Saprophytic / Putrefactive Bacteria (ang.)
Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotwórczych drobnoustrojów występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 komórek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.