Bakteria saprofityczna: Różnice pomiędzy wersjami
Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | {{B}} | ||
<div align=center> | <div align=center> | ||
==Bakteria saprofityczna== | ==Bakteria saprofityczna== |
Aktualna wersja na dzień 17:23, 22 maj 2015
Bakteria saprofityczna
Saprophytic / Putrefactive Bacteria (ang.)
Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotwórczych drobnoustrojów występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 komórek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.