Osobiste

Bakteria saprofityczna

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

Wersja z dnia 13:30, 4 maj 2015 autorstwa 192.168.0.221 (dyskusja) (Utworzono nową stronę "<p><div align=center></p> <p>==Bakteria saprofityczna==</p> <p></div></p> <p><br></p> <p><b>Saprophytic / Putrefactive Bacteria</b>&am...")

(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)

<div align=center>

==Bakteria saprofityczna==

</div>

<br>

<b>Saprophytic / Putrefactive Bacteria</b>&nbsp; &nbsp; &nbsp;<i>(ang.)</i>

<p>Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotwórczych drobnoustrojów występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 komórek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.

 

</p>