Osobiste

Bakteria saprofityczna

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

Wersja z dnia 17:23, 22 maj 2015 autorstwa Darek (dyskusja | edycje)

(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)

B↑ | Powrót

Bakteria saprofityczna


 Saprophytic / Putrefactive Bacteria   (ang.)

Saprofity to organizmy żyjące w martwych szczątkach roślin. Jest to zwyczajowa nazwa niechorobotwórczych drobnoustrojów występujących w środowisku człowieka. Są to bakterie odpowiedzialne za psucie żywności. Mogą być przyczyną zatruć pokarmowych w przypadku dużej ich liczby w spożywanej żywności (przyjmuje się, że 106 komórek bakterii w 1g produktu jest dopuszczalną liczbą bakterii saprofitycznych w żywności) lub gdy takie produkty są spożywane przez ludzi chorych, osłabionych.