Intoksykacja: Różnice pomiędzy wersjami
Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności
Małgorzata (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "<p style="text-align: right;"> Powrót</p> <div align=center> ==Intoksykacja== </div> <br> <b>Intoxication - Infection due to consumption food...") |
Małgorzata (dyskusja | edycje) |
||
Linia 10: | Linia 10: | ||
<b>Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin</b> <i>(ang.)</i> | <b>Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin</b> <i>(ang.)</i> | ||
− | <p>Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu. | + | <p>Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu. |
+ | </p> | ||
<p>(zobacz: [[Toksyny bakteryjne]], [[Zatrucie pokarmowe]], [[Toksykoinfekcja]] | <p>(zobacz: [[Toksyny bakteryjne]], [[Zatrucie pokarmowe]], [[Toksykoinfekcja]] | ||
</p> | </p> |
Wersja z 13:46, 5 maj 2015
Intoksykacja
Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin (ang.)
Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu.
(zobacz: Toksyny bakteryjne, Zatrucie pokarmowe, Toksykoinfekcja