Osobiste

Intoksykacja: Różnice pomiędzy wersjami

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

Linia 13: Linia 13:
 
</p>   
 
</p>   
  
<p>(zobacz:&nbsp; [[Toksyny bakteryjne]], [[Zatrucie pokarmowe]], [[Toksykoinfekcja]]
+
<p>(zobacz:&nbsp; [[Toksyny bakteryjne]], [[Zatrucie pokarmowe]], [[Toksykoinfekcja]])
 
</p>
 
</p>

Wersja z 11:13, 12 maj 2015

Powrót


Intoksykacja


 Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin     (ang.)

Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu.

(zobacz:  Toksyny bakteryjne, Zatrucie pokarmowe, Toksykoinfekcja)