Osobiste

Intoksykacja: Różnice pomiędzy wersjami

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

m (Zabezpieczył(a) „Intoksykacja” ([edytowanie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze) [przenoszenie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze)))
(Brak różnic)

Wersja z 17:39, 22 maj 2015

Powrót


Intoksykacja


 Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin     (ang.)

Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu.

(zobacz:  Toksyny bakteryjne, Zatrucie pokarmowe, Toksykoinfekcja)