Osobiste

Intoksykacja: Różnice pomiędzy wersjami

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

(Utworzono nową stronę "<p style="text-align: right;"> Powrót</p> <div align=center> ==Intoksykacja== </div> <br> <b>Intoxication - Infection due to consumption food...")
 
(Intoksykacja)
 
(Nie pokazano 4 wersji utworzonych przez 3 użytkowników)
Linia 1: Linia 1:
<p style="text-align: right;">[[Strona główna | Powrót]]</p>
+
{{I}}
  
  
Linia 10: Linia 10:
 
   <b>Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin</b>&nbsp; &nbsp; &nbsp;<i>(ang.)</i>
 
   <b>Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin</b>&nbsp; &nbsp; &nbsp;<i>(ang.)</i>
  
<p>Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu.   
+
<p>Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym &mdash; toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu.
 +
</p>  
  
<p>(zobacz:&nbsp; [[Toksyny bakteryjne]], [[Zatrucie pokarmowe]], [[Toksykoinfekcja]]
+
<p>(zobacz:&nbsp; [[Toksyny bakteryjne]], [[Zatrucie pokarmowe]], [[Toksykoinfekcja]])
 
</p>
 
</p>

Aktualna wersja na dzień 01:24, 25 lip 2015

I↑ | Powrót


Intoksykacja


 Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin     (ang.)

Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym — toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu.

(zobacz:  Toksyny bakteryjne, Zatrucie pokarmowe, Toksykoinfekcja)