Intoksykacja: Różnice pomiędzy wersjami
Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności
(→Intoksykacja) |
|||
Linia 10: | Linia 10: | ||
<b>Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin</b> <i>(ang.)</i> | <b>Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin</b> <i>(ang.)</i> | ||
− | <p>Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym | + | <p>Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym — toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu. |
</p> | </p> | ||
<p>(zobacz: [[Toksyny bakteryjne]], [[Zatrucie pokarmowe]], [[Toksykoinfekcja]]) | <p>(zobacz: [[Toksyny bakteryjne]], [[Zatrucie pokarmowe]], [[Toksykoinfekcja]]) | ||
</p> | </p> |
Aktualna wersja na dzień 01:24, 25 lip 2015
Intoksykacja
Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin (ang.)
Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym — toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu.
(zobacz: Toksyny bakteryjne, Zatrucie pokarmowe, Toksykoinfekcja)