Osobiste

Intoksykacja

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

Wersja z dnia 01:24, 25 lip 2015 autorstwa Darek (dyskusja | edycje) (Intoksykacja)

(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)

I↑ | Powrót


Intoksykacja


 Intoxication - Infection due to consumption food with bacteriotoxin     (ang.)

Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym — toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu.

(zobacz:  Toksyny bakteryjne, Zatrucie pokarmowe, Toksykoinfekcja)