Monitorowanie lub monitoring: Różnice pomiędzy wersjami
Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności
(Utworzono nową stronę "<p style="text-align: right;"> Powrót</p> <div align=center> ==Monitorowanie lub monitoring== </div> <br> <b>Monitoring</b> <em...") |
m (Zabezpieczył(a) „Monitorowanie lub monitoring” ([edytowanie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze) [przenoszenie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze))) |
(Brak różnic)
|
Wersja z 17:50, 22 maj 2015
Monitorowanie lub monitoring
Monitoring (ang.)
Czynność polegająca na przeprowadzeniu zaplanowanej sekwencji obserwacji lub pomiarów parametrów kontrolnych w celu upewnienia, że Krytyczny Punkt Kontrolny jest pod nadzorem. Jest to więc sprawdzenie, czy proces w każdym z krytycznych punktów kontrolnych przebiega prawidłowo tzn. zgodnie z ustalonymi kryteriami.
Monitorowanie oznacza prowadzenie ciągłej kontroli ustalonych parametrów CCP i ciągłych zapisów osiąganych wartości.
(zobacz: Etapy wdrażania HACCP; Zasady systemu HACCP )