Osobiste

Monitorowanie lub monitoring: Różnice pomiędzy wersjami

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

m (Zabezpieczył(a) „Monitorowanie lub monitoring” ([edytowanie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze) [przenoszenie=Dozwolone tylko dla administratorów] (na zawsze)))
 
Linia 1: Linia 1:
<p style="text-align: right;">[[Strona główna | Powrót]]</p>
+
{{M}}
  
 
<div align=center>
 
<div align=center>

Aktualna wersja na dzień 17:50, 22 maj 2015

M↑ | Powrót

Monitorowanie lub monitoring


 Monitoring   (ang.)

Czynność polegająca na przeprowadzeniu zaplanowanej sekwencji obserwacji lub pomiarów parametrów kontrolnych w celu upewnienia, że Krytyczny Punkt Kontrolny jest pod nadzorem. Jest to więc sprawdzenie, czy proces w każdym z krytycznych punktów kontrolnych przebiega prawidłowo tzn. zgodnie z ustalonymi kryteriami.

Monitorowanie oznacza prowadzenie ciągłej kontroli ustalonych parametrów CCP i ciągłych zapisów osiąganych wartości.

(zobacz:  Etapy wdrażania HACCP; Zasady systemu HACCP )