Osobiste

Monitorowanie lub monitoring

Z Słownik Bezpieczeństwa Żywności

Wersja z dnia 10:26, 7 maj 2015 autorstwa Jadwiga (dyskusja | edycje) (Utworzono nową stronę "<p style="text-align: right;"> Powrót</p> <div align=center> ==Monitorowanie lub monitoring== </div> <br> <b>Monitoring</b>   <em...")

(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)

Powrót

Monitorowanie lub monitoring


 Monitoring   (ang.)

Czynność polegająca na przeprowadzeniu zaplanowanej sekwencji obserwacji lub pomiarów parametrów kontrolnych w celu upewnienia, że Krytyczny Punkt Kontrolny jest pod nadzorem. Jest to więc sprawdzenie, czy proces w każdym z krytycznych punktów kontrolnych przebiega prawidłowo tzn. zgodnie z ustalonymi kryteriami.

Monitorowanie oznacza prowadzenie ciągłej kontroli ustalonych parametrów CCP i ciągłych zapisów osiąganych wartości.

(zobacz:  Etapy wdrażania HACCP; Zasady systemu HACCP )